De bevalling is altijd een spannend moment. Hoe zal het gaan? Wanneer begint het? Dit zijn vragen waar wij jammer genoeg ook geen direct antwoord op kunnen geven.
Het is daarom raadzaam om tijdens de zwangerschap een vorm van zwangerschapseducatie te gaan volgen. Dit kan op verschillende manieren en staat elders op onze site ook uitgebreid en specifiek beschreven.
Wij adviseren iedereen om naar onze eigen voorlichtingsavond te komen. Tijdens deze avond, die wij meerdere malen in het jaar aanbieden vertellen wij uitgebreid over het mogelijke verloop van de bevalling en alles wat erbij komt kijken.
Tijdens het spreekuur hebben we dan alle tijd om gerichte en specifieke uitleg en aandacht te geven die bij jullie past. We plannen rond de 36 weken zwangerschapsduur extra tijd voor je in op het spreekuur om de bevalling door te spreken. We zullen een korte uitleg geven over de bevalling met behulp van een powerpoint presentatie. Tevens gaan we je tijdens dit consult vertellen wanneer je ons moet bellen mocht de bevalling begonnen zijn.
Het is ook mogelijk om tijdens dit consult jullie verwachtingen en specifieke wensen ten aanzien van de bevalling kenbaar te maken.
Bevalplan
Als een bevalling naar tevredenheid verloopt heeft dat op korte en lange termijn een positieve invloed op zowel moeder als kind. Het geeft vertrouwen in eigen kunnen en voor een volgende bevalling en het versterkt onder andere de band tussen moeder en kind.
Uit divers onderzoek komen een aantal aspecten naar voren die van invloed zijn op de ervaringen en tevredenheid van vrouwen met hun bevalling.
Dat zijn onder andere:
- omgaan met baringspijn
- steun van de zorgverleners en of partner
- continuïteit van zorg
- medische interventies
- controle en inspraak in beslissingen rond de zorg
- informatie
Bij bijna al deze aspecten kan een Bevalplan een rol spelen.
Het schrijven van een bevalplan is een naast een goede voorbereiding op de bevalling een communicatiedocument, een discussiedocument, een wensenlijst en een reflectie van je persoonlijke dromen en angsten rondom de bevalling.
Het maken van een bevalplan prikkelt en nodigt uit om samen met je partner na te denken wat belangrijk voor je. Het is een uitstekende manier om verwachtingen rondom de bevalling te bespreken met ons.
Een bevalplan kan op vele manieren gestalte krijgen. Om geïnspireerd te raken wat rondom jouw bevalling van belang is, kun je gebruik maken van veel bronnen. Familie, vrienden, internet, boeken, wij als verloskundige of een begeleidster van een zwangerschapscursus.
Wij hebben op de praktijk een bevalplan voor je klaar liggen. Tijdens het consult rond 34 weken zwangerschap zullen we deze aan jullie meegeven, samen met folders die je kunnen helpen om optimaal voorbereid te zijn op de bevalling.
Klik hier om het bevalplan te openen (er opent een pdf); die je kan helpen bij het opstellen hiervan.