Hieronder verstaan we de onderzoeken die je als aanstaande ouders kunt laten doen om te beoordelen of je kind een afwijking heeft. Niet alle onderzoeken worden standaard vergoed door de ziektekostenverzekering en de uitslag kan veel en verstrekkende gevolgen hebben.

Als zwangere kun je kiezen voor meerdere onderzoeken op het gebied van prenatale screening. Wel of geen onderzoek: dat bepaal je zelf. Alle onderzoeken zijn niet verplicht en je kunt zelf bepalen van welke onderzoeken je gebruik wilt maken. Je bepaalt dus zelf of je onderzoek naar afwijkingen wilt laten doen, welke dat zijn én wat je doet met de uitslag. Ook kunt je op elk moment van het onderzoek stoppen.

Kies je voor een uitgebreid gesprek (counseling) over de prenatale screening? Dan geef je toestemming om een aantal persoonsgegevens vast te leggen in je zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Kies je er ook voor om de  screening te laten uitvoeren? Dan worden ook daarover gegevens vastgelegd.

Per 1 september 2021 zijn er een aantal dingen veranderd betreffende prenatale screening. We zullen je tijdens het spreekuur vragen of je hier meer wilt weten over deze screening. Hieronder vinden jullie de belangrijkste informatie.

Wat is er mogelijk?:

1.   screening op down-, edwards- en patausyndroom, middels de NIPT

2.   structureel echoscopisch onderzoek, middels een 1e trimester SEO (13 wk echo = nieuw per 1/9-2021),

3.    structureel echoscopisch onderzoek, de 2e trimester SEO (20 wk echo)

Deze onderzoeken zijn allemaal gericht op het vinden van (onbehandelbare) aandoeningen of afwijkingen bij het ongeboren kind.

De NIPT

De NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test en is een bloedonderzoek na 11 weken zwangerschap. Met de NIPT kunt u laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat jullie kindje het Down-, Edwards-, of Patausyndroom heeft. Het onderzoek brengt geen risico’s voor de zwangere en het ongeboren kind met zich mee.   

De NIPT ontdekt meer kinderen met Down-, Edwards-, of Patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Meer informatie over de combinatietest en de NIPT is te vinden op de website: onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Als je wel de NIPT wil laten uitvoeren, moet je ook even nadenken of je de nevenbevindingen (=evt chromosoomafwijkingen gevonden bij toeval) ook wil weten. Er zijn geen kosten meer verbonden aan de NIPT.

De 13-weken echo (ETSEO)

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho

Bij de 13weken echo wordt het geslacht niet kenbaar gemaakt.

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor jouw kind betekent. Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.

Er zijn geen kosten verbonden aan de 13 wekenecho. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van je eigen risico.
In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Deelnemen aan de wetenschappelijke studie en de 13 wekenecho kan vanaf 16 jaar.

De 20-weken echo (SEO)

SEO = Structureel Echoscopisch onderzoek
Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed goeit en of er voldoende vruchtwater is.

Voorbeelden van afwijkingen die tijdens de 20-weken echo kunnen worden gezien zijn:
open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, ontbreken of afwijken van de nieren, ontbreken of afwijken van botten, afwijkingen van armen of benen.

De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.
Meer informatie via de website van het RIVM

Omdat prenatale screening een ingewikkelde materie is, nemen wij tijdens het eerste consult op het spreekuur extra tijd om, indien gewenst, hier meer uitleg over te geven.

Voor meer informatie of hulp bij het maken van een keuze verwijzen wij naar de volgende site:

Prenatale screening