Bandenpijn

Dit is een scherpe pijn, in de liezen of ter hoogte van het schaambeen. Door de snelle groei van de baarmoeder komt er veel spanning op de banden te staan die de baarmoeder op zijn plaats houden. Bij onverwachte bewegingen en veel lopen kan bandenpijn toenemen. Bandenpijn is een onschuldig verschijnsel.
Tips; tijdelijk een stapje terug, rust nemen. Neem een warme douche of bad. Soms kan een buikband of zwangerschapssteunbroek verlichting geven. Gebruik deze niet hele dagen, maar alleen met lichamelijke inspanning, anders worden je buikspieren ‘lui’.

Bekkenpijn

Door de hormonen treedt er verweking van het kraakbeen op (nodig om de baby door het bekken geboren te laten worden). In de meeste gevallen zal deze pijn weer na de zwangerschap afnemen. Ongeveer de helft van alle zwangeren heeft klachten van lage rugpijn en bekkenpijn. Als je door de pijn in je dagelijkse activiteiten wordt beperkt kun je eventueel een bekkenfysiotherapeut consulteren (verwijzing via de huisarts is niet nodig).

Blaasontsteking

De symptomen van een blaasontsteking in de zwangerschap uiten zich anders. Meestal is er alleen sprake van vage buikpijn en kleine beetjes plassen. Tevens uit het zicht in harde buiken. Bloed en pijnlijk plassen komt bijna nooit voor in de zwangerschap, waardoor de blaasontsteking er onopgemerkt kan zitten.
Tips; Laat bij twijfel altijd urine bij de huisarts checken en een eventuele blaasontsteking behandelen met antibiotica. Als je weet dat je gevoelig bent voor blaasontstekingen neem dan preventief vit C of cranberrysap, waardoor de urine zuur wordt gehouden en bacteriën minder kans krijgen een blaasontsteking te veroorzaken.

Harde buiken

Al vroeg in de zwangerschap kunnen er onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder voorkomen. Oorzaken kunnen zijn; onverwachte bewegingen, te druk zijn of een blaasontsteking. Tips; Ontspanning zoeken en even rust nemen. Een warm bad of douche kan ook verlichting geven. De harde buiken nemen dan meestal af. Als dit niet het geval is en de pijnlijke harde buiken nemen alleen maar toe in pijn en regelmaat, neem dan contact met ons op.

Hartkloppingen

Het hart moet harder werken, wel zo’n 40 %. Dit kan je hart prima aan, vaak zakt het vanzelf weg bij rust.

Kramp

Kramp (kuiten) wordt meestal veroorzaakt door een tragere bloedcirculaite en/of Magnesium/Calcium tekort. Voor de opbouw van het skelet van de baby wordt veel calcium gebruikt. Tips; Aanvullen van Magnesium/ calciumgebrek. Een stuk Sun-light zeep onder je matras helpt wonderbaarlijk ook. Voor meer informatie: Kuitkramp

overgevenMisselijkheid

Vaak is dit één van de eerste zwangerschapsverschijnselen, zeker de ochtendmisselijkheid. Het kan geen kwaad, mits je niet teveel braakt, voldoende eet en regelmatig plast (anders is er sprake van uitdroging). Soms kun je de gehele zwangerschap misselijk zijn. Tips; Gember (capsules) kan de misselijk doen afnemen, eet vaker kleinere porties over de dag verspreid. Vermijd gekruide of vette maaltijden. Voldoende rust en vermijd stress, sta iets eerder op waardoor je ’s ochtends rustiger aan kan doen.

Moeheid

Een veel voorkomende klacht in het begin van de zwangerschap en soms zelfs gedurende de gehele zwangerschap. Tips; er af en toe aan toe geven en extra vitaminen slikken (multivitamine voor zwangeren).

Obstipatie

Door de hormonen in de zwangerschap gaan de darmen trager werken. Tips; goed blijven drinken en vooral vezelrijk(bruin brood en zilvervliesrijst) en gevarieerd eten. Gedroogde pruimen en vijgen werken laxerend, evenals een glas lauw water en een kiwi op de nuchtere maag.

Vaginale afscheiding

Is normaal in de zwangerschap als het dun en melkwittig is (vruchtwater oogt waterig en ruikt zoetig). Als de afscheiding gaat ruiken, jeuken of verandert de kleur in groengeel, kan het wijzen op een schimmelinfectie. Deze moet behandeld worden via de huisarts. Het gebruik van antibiotica kan een schimmelinfectie in de hand werken, evenals warm weer of inspanning. Tips; Draag katoenen ondergoed (liever geen strings)en vermijd zoveel mogelijk inlegkruisjes.

Vocht vasthouden

Licht vocht vast houden is normaal in de zwangerschap, vooral als het warm weer is. Zolang de bloeddruk normaal is kan dit geen kwaad. Tips; Goed blijven drinken en met de benen omhoog, bevordert de afvoer van vocht.

Zuurbranden

Door hormonen verzwakt de spier van de slokdarm en kan er zuur omhoog komen. Tips; vermijd het eten van vet, scherpe kruiden, koolsoorten, teveel koffie en thee. Eet kleine beetjes, pepermunt helpt tijdelijk, evenals vanille vla. Er bestaan ook zuurbindende middelen (verkrijgbaar zonder recept) zoals Rennies en antagel.